2016-08-03

Hyvää ruokaa Rivieran lämmössä

Nizza
Lentomatka Helsingistä Nizzaan kestää noin kolme tuntia lentokelistä riippuen. Siirtyminen Euroopan eteläiseen laitaan palmujen katveeseen on suomalaiselle yleensä miellyttävä kokemus. Lentokentältä pääsee mukavasti linja-autolla numero 98 keskustaan ja numerolla 99 rautatieasemalle. Myös Uber taksilla pääsee 15 eurolla Nizzan keskustaan.
Kesällä Rivieralla päivän keskilämpötila on lähellä +30 astetta celsiusta. Ja enimmäkseen aurinko paistaa. Näin ollen varautuminen helteiseen ilmastoon on satunnaisen matkailijan tehtävä. Eli suojautuminen ulkoisesti ja sisäisesti.

Nizza

Nizzan keskeisiä nähtävyyksiä ovat rantabulevardi Promenade des Anglais ja keskiaikainen vanhakaupunki.
Paikallisten arvioiden mukaan Nizzassa on noin 200 hyvää ravintola. Lahden Suomalainen Klubi arvioi näistä kolme. Tämä tekee noin puolentoista prosentin otannan.
Ensimmäinen testattu ravintola La Barque Bleue sijaitsee idyllisellä paikalla Nizzan satamassa. Tämä ravintola tarjoaa perinteistä italialaista ruokaa mm. pizzaa ja pastaa. Ravintolan lohi maistuu aidosti välimerelliseltä.
Yhden Michelin tähden ravintola Flaveur tarjoaa modernia ruokaa rankalaisista raaka-aineista. Annoksista erottuu maut selkeaästi. Neljän ruokalajin menussa tarjotaan runsaasti väliruokia. Tämän johdosta ruokailuaika venyy helposti kolmeen tuntiin. Ravintolan ruoka on erinomaista, mutta kokonaisuus hieman sekava. Esimerkiksi nokkalasista nautittu liemi ja erikoinen karvapuolipallo kiven päälle aseteltuna aiheuttivat hämmennystä klubilaisille. Tarjoilijan kohtelias palvelu kuitenkin selvitti tilannetta. Ystävällisesti lausuttu: ”You drink it” ja ”You eat it” selkeytti tilannetta ja kevensi ilmapiiriä.
Kolmas Klubin Nizzassa arvioima ravintola on Cafe De Turin, joka sijaitsee Garibaldin aukiolla. Tämä äyriäisravintola tarjoaa tuoreita ostereita ja simpukoita. Yksinkertaisesti valmistetut osterit maistuivat valkoviinin kera klubilaisille. Tosin osa klubilaisista ei ymmärtänyt tämän meren herkun arvoa.

Monaco
Nizzasta on helppo käydä myös Monacossa. Ilmastoitu linja-auto numero 100 kulkee noin puolen tunnin välein sataman kohdalta. Lippu maksaa 1,50 euroa. Ja matka-aika on 50 minuuttia. Linja-auton reitti kulkee itään päin Välimeren rantaa pitkin, joka avautuu bussin ikkunasta oikealla puolella. Ja vasemmalla puolella on vuoristomaisemaa. Joten turistin kannattaa tehdä linja-automatka.
Monaco sijaitsee mäkisellä rinteellä, joten kävely helteisellä säällä vaatii jatkuvaa tankkausta. Onneksi tarjoilupisteitä on Monacossakin riittävän tiheään.
Kokonaisuutena Monaco on satunnaiselle turistille lievä pettymys. Maan hohdokkuus hälvenee viimeistään rantabulevardin kioskien kohdalla kun vastaavia muovituoleilla varustettuja myyntipisteitä löytyy lähes jokaisesta Suomen maaseutukylästä.
Monacossa on myös juna-asema, joka on haastellista löytää. Opastekylttejä on ainoastaan aseman välittömässä läheisyydessä ja itse asema on piilotettu vuoren sisään. Lisäksi junalipun ostaminen turistille oli hankalaa koska lippuautomaatti on vain ranskan kielellä. Lipun hinta olisi ollut 4,50 euroa. Onneksi lippujen tarkastajia ei Ranskan junissa juuri näy.

La Palme D’Or ja osteri
Cannes
Nizzasta 34 km länteen sijaitsee Cannesin elokuvakaupunki. Siirtyminen kannattaa toteuttaa junalla. Matka-aika on noin puoli tuntia ja lippu aikuiselta maksaa seitsämän euroa. Cannesin juna-asema on lähellä kaupungin rantaa, joten hotelli löytyy yleensä kävelymatkan päästä.
Lähes koko Cannesin ranta on uimarantaa ja hiekka on hienoa tosin kuin Nizzassa, jossa uimaranta on lähes pelkästään pieniä kivenmurikoita.
Cannesin tärkeä nähtävyys on elokuvakeskus, jossa pidetään vuotuiset elokuvafestivaalit. Tapahtumista mainittakoon kesällä pidettävät Cannesin ilotulituskilpailut, joita on järjestetty vuodesta 1967 alkaen. Vasta vuonna 2016 ensimmäisen kerran kilpailuun osallistui suomalainen joukkue JoHo PYRO.
Cannesissa on useita erinomaisia ravintoloita, joista Klubi arvosteli kolme. La Palme D’Or sijaitsee kaupungin rantabulevardilla Hotelli Martinezin yhteydessä. Tämä kahden Michelin tähden ravintola on perustettu vuonna 1985. Jo heti sisääntulon yhteydessä vastaanotto on ystävällistä ja rentoa. Pöytiin istumisen yhtydessä yksi klubilainen ihmetteli hatulleen paikkaa. Kuitenkin välittömästi hovimestari veti penkin alta telineen, jonne hattu sujahti näppärästi. Tämä hauska tilanne rentoutti tunnelman mukavasti. Ravintolan juustovastaavan ammattitaito teki vaikutuksen klubilaisiin. Muutamalla veitsen ja haarukan heilautuksella sekä juustohöylän raapaisulla hän oli luonut viiniimme sopivan juustolajitelman.
Kuuden ruokalajin illallisen kruunasi keskustelut pääkokki Cristian Sinicrobin kanssa ruokailun jälkeen. Tämä yksi Ranskan arvostetuimmista kokeista kertoi mielellään illan ruuasta ja työurastaan.
Klubi arvioi La Palme D’Orin arvosanaksi 4,4. Tämä tarkoittaa, että Madridin legendaarinen Tocoroco (4,3) joutui luovuttamaan asemansa parhaana Lahden Suomalaisen Klubi ry:n arvostelemana ravintolana maailmassa.
Klubi ruokaili Cannesissa myös kahdessa enemmänkin rahvaalle tarkoitetussa ravintolassa. Pepperoni on kävelykadun molemmin puolin sijoittuva italialainen ravintola. Klubilaiset nauttivat erilaisia pastaruokia lounaaksi ja ne olivat maukkaita Rose viinin kera.
Brasserie Le Splendid sijaitsee Cannesin rautatieaseman edessä. Pizza oli aivan maukasta, mutta oliivit sisälsivät kiven. Ravintolaan klubilaiset joutuivat yllättäen palatessaan JoHo PYROn ilotulituksesta, koska illalla oli Hotelli Liguerin edessä poliisilla pommiepäily ja pääsy majoitukseen oli estetty. Onneksi ruokailun jälkeen viranomaiset olivat selvittäneet tilanteen ja klubilaiset pääsivät pitkän päivän jälkeen nukkumaan.

Maaseutu
Klubi ehti vierailla myös Rivieran maaseudulla Vencen kylässä, jossa sijaitsee upea historiallinen linnoitus vuoren huipulla. Näkymät muurin reunalta ovat huikeat aina Välimerelle asti. Vencen viereisessä kylässä La Colle-sur-Loupissa on yhden Michelin tähden ravintola Alain Llorca. Klubi lounasti kolmen ruokalajin menun ravintolan terassilla, josta oli leppoisat ja avarat näkymät kylälle. Eriryisesti alkupalaksi nautitut makrillit ja tomaattikeitto olivat maukkaita.
Rivieran sisämaahan matkailu on antoisa kokemus. Linja-autolla matkustaessa tulee huomioida aikataulun epävarmuus ja mahdollisesti täpötäydet bussit. Taksilla matkaaminen sujuu mukavasti. Kymmenen kilometrin matka maaseudulla maksaa noin 30 euroa. Maaseudulla voi matkailla myös vuokra-autolla, mutta silloin ruokailun joutuu toteuttamaan ilman viiniä.
Lahden Suomalainen Klubi ry toteutti matkan Rivieralle heinäkuussa 2016. Matkan ruoka-arvostelut löytyvät Klubin sivuilta kohdasta ruokailu.
Vence

2 kommenttia:

Ossi kirjoitti...

Erinomaisen mielenkiintoinen ja hienosti kirjoitettu matkakertomus, jonka avulla matka Rivieralle onnistuu mukavasti!

Olli kirjoitti...

Kiitos ansiokkaasta ja lennokkaasta raportoinnista. Ehdottomasti matkustamisen arvoinen paikka tämän raportin pohjalta.