2017-06-25

Pietarissa Confederations Cupissa

Krestovsky Stadion 22.06.2017

Matkustaminen junalla Venäjälle

Junamatka Allegrolla Lahdesta Pietariin kestää 2 tuntia ja 40 minuuttia. Suomen puolella tulli ja passien tarkastukset alkavat Kouvolasta ja päättyvät Vainikkalaan. Venäjän viranomaiset suorittavat tarkastukset matkalla Viipurista Pietariin.
Klubilaiset matkustivat tällä kertaa Venäjälle ilman viisumia. Tämä poikkeuksellinen tilaisuus oli mahdollista, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lain, jossa Confederations Cupiin osallistuvat ulkomaiset jalkapallokannattajat voivat kisojen aikana matkustaa Venäjälle ilman viisumia. Viisumin sijaan käytössä oli FAN ID, joka tarvittiin rajan ylityksen lisäksi stadionille pääsyyn.


Confederations Cup


Confederations Cupia (Maanosaliittojen cup) pelattiin Pietarissa uudella Krestovsky Stadion (kutsutaan Confederations Cupin ja vuoden 2018 MM-kisojen aikana Saint Petersburg Stadioniksi). Aikaisemmin samalla paikalla oli Kirovin Stadion, joka toimi vuoden 1980 Olympialaisten näyttämönä. Uutta stadionia rakennettiin noin 20 vuotta. Tällä hetkellä kertyneet stadionin rakennuskustannukset ylittävät puoli miljardia euroa. Näin ollen Krestovsky Stadion on maailman kallein jalkapallostadion. Pietarilaiset kutsuvatkin rakennusta byrokratian muistomerkiksi.
Lahden Suomalainen Klubi ry oli Krestovsky Stadionilla otteluissa Kamerun – Australia ja Uusi Seelanti – Portugali.
24.06.2017: Uusi Seelanti - Portugali 0-4

Järjestelyt Confederations Cupissa sujuivat Pietarissa suurimmalta osin erinomaisesti. Saapuminen stadionille onnistui leppoisasti ilman jonoja. Tosin puistossa kävelyä Krestovsky Ostrovin metroasemalta St. Petersburg Stadionille on noin kaksi kilometriä. Turvatarkastukset stadionin portilla tapahtuvat jämäkästi. Kannattajan tulee tosin varautua sattumanvaraiseen OMON joukkojen johtajan vaatimukseen, jossa esim. reppu määrätään säilytykseen stadionin ulkopuolelle. Tästä käskystä ei kannata hätkähtää, sillä järjestelyt tältäkin osin ovat laadukkaat. Jopa repun hakeminen säilytyksestä ottelun jälkeen onnistui yllättävän nopeasti. Stadionin sisällä on käytävillä hyvin tilaa, mutta pikaruoan myyntipisteen vastapäätä on WC. Näin saadaan muodostettua iso ruuhka yhteen kohtaa ja samalla muualla on väljää. Poistuminen stadionilta stadionilta onnistuu erinomaisesti käyttäen linja-autokuljetusta esim. Petrovskin metroasemalle. FAN ID:n kanssa julkiset kuljetukset ovat ilmaisia. Myös taksin käyttö on Pietarissa järkevää. Hinta on huokea ja matka sujuu ripeästi. Maksu on noin 100 ruplaa kilometriltä ja kokonaishinta sovitaan yleensä ennen matkan alkua.
Pietarissa kauppakeskus Galleriassa on myyntitila varattuna Confederations Cupin matkamuistoille, mutta liikettä ei oltu vielä saatu auki edes kolmanteen Pietarissa pelattavaan otteluun mennessä. Ennen Uusi Seelanti – Portugali ottelun alkamista puhdistettiin myyntitilan tyhjinä ammottavia hyllyjä. Asiaa ihmetteli myös Gallerian infopisteen virkailija. Toivottavasti myyntitila saadaan auki ennen ensi vuoden MM-kisojen alkua.
Leonardo da Vinci: Äiti ja lapsi, Eremitaasi 23.06.2017

Talvipalatsi

Useiden Venäjän tsaarien entinen koti oli Talvipalatsi, joka rakennettiin vuosina 1754-62. Vuonna 1764 keisarinna Katariina II perusti Talvipalatsin yhteyteen museon, jota alettiin kutsua Eremitaasiksi. Nykyään Eremitaasi sisältää noin kolme miljoonaa taide-esinettä. Jos jokaisen esineen ihasteluun käyttäisi yhden minuutin niin yhtäjaksoinen nautinto kestäisi lähes kuusi vuotta. Taidekokoelmaan kuuluu mm. Leonardo da Vincin Äiti ja lapsi.
Talvipalatsiin on kesäisin pitkät jonot (useita tunteja). Tästä ei pidä kuitenkaan häkeltyä, sillä jonossa on valitettavasti vain säästäväisiä venäläisiä ja epätietoisia ulkomaalaisia turisteja. Jonottamalla lipun sai Talvipalatsin sisältä 300 ruplaa halvemmalla, mutta automaatista ulkopuolelta lipun osto onnistui ilman jonoja. Valitettavasti useat lipun automaatista hankkineet ulkomaalaiset turistit luulivat säästäväisten lippujonoa sisäänpääsyjonoksi ja seisoivat turhaan jonossa. Ja osa jopa luovutti ja lähti pois jonosta liput kädessä. Klubilaiset kävelivät automaatista ostetuilla lipuilla (700 ruplaa eli noin 10 euroa) jonon vierestä suoraan sisälle Talvipalatsiin.
Venäjällä järjestelyt on usein heikolla tasolla ja jopa outoja. Tämän asian on hyvä matkaajan ottaa Pietarissa huomioon.


Ruokailu

Laadukas ruokailu Pietarissa on haastavaa, koska koko Venäjällä ei ole yhtään Michelin ravintolaa. Näin ollen luotettavaa tietoa etukäteen ravintolan laadusta ei ole saatavilla. Klubi arvosteli kesällä 2017 kuusi ravintolaa Pietarissa. Näistä ainoastaan yksi ruokapaikka saavutti neljän tähden tason. Upealla kattoterassilla Nevsky Prospektin läheisyydessä sijaitseva Gastronomika tarjoaa ranskalaisen keittiön elämyksiä. Lampaan viulut upposivat nopeasti klubilaisten suihin. Lisäksi Klubi antaa maininnan Vasilyn saarella sijaitsevalle Brugge Pubille, jossa maukkaat hampurilaiset. Lisäksi baaritiskiltä voi katsoa jalkapalloa HD tasoisella kuvalla.
Lahden Suomalainen Klubi ry oli Pietarissa Juhannuksena 2017.

Ei kommentteja: