2017-07-17

Baijerin pääkaupunki München

Marienplatz ja Neues Rathaus
Kulttuurin keskus
Eteläisen Saksan suurin kaupunki München on samalla kertaa sekä historian aarreaitta että kulttuurin helmi. Kaupunki on myös Saksan vauraimpia seutuja sekä portti Alpeille, joilla avautuvat huikaisevat ulkoilumaastot. Kaupunki on vilkas ja monikulttuurinen turistikohde, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Baijerin vapaavaltion ilmapiiri on rento ja yritteliäs. Saksalaisten suosikkikohde on myös ulkomaalaisille vierailun arvoinen.
Turistille Baijeri on niin monipuolinen, että vierailuun pitää varata useampi päivä aikaa, mikäli haluaa nähdä edes tärkeimmät kohteet. Keskipäivän kuuma aika on hyvä viettää sisätiloissa, esimerkiksi museoissa, joissa ei kuitenkaan ole välttämättä ilmastointia.
München mainostaa itseään lauseella ”München – Weltstadt mit Herz”, siis maailmankaupunki, jolla on sydäntä. Väitteelle on todella pohjaa monipuolisuudellaan mykistävässä kaupungissa!
Liikkuminen
Suomesta ainakin Finnair lentää suoraan Müncheniin, jonne kätevintä on saapua aamulla. Lentokentältä on helpointa tulla kaupunkiin junalla S8, jonka lippu keskustavyöhykkeelle maksoi 12,40 euroa kesällä 2017. Junassa saattaa olla lipuntarkastuksia, joihin on syytä varautua. Matka kestää noin 40 minuuttia. Toinen junayhteys on S2, jolla on helpointa tulla kaupungin länsipuolelle. Taksi maksaa lentokentältä keskustaan noin 40 - 50 euroa, ja kulkeminen virallisilla takseilla on turvallista.
Kaupungissa on erinomainen julkisen liikenteen verkosto, ja vanhan kaupungin ydinkeskustan alueella on kätevintä liikkua jalan tai pyörällä, sillä kaupungissa on myös hyvät pyörätiet – tosin kaupunkilaiset eivät juuri kypärää käytä.
Julkisen liikenteen verkosto kattaa metron eli U-junan lisäksi S-junat eli maanpäälliset junat, joilla pääsee lähiöihin, sekä raitiotievaunut (T) ja bussit (B). Sama lippu käy kaikkiin kulkuvälineisiin, ja lippuja voi ostaa mm. kioskeista, hotelleista yms., joissa on K-tunnus, sekä kuljettajilta ja asemien automaateista. Liput pitää itse leimata, ja sakkomaksu ilman lippua kulkevalle on 40 euroa. Kertalippu on hinnaltaan noin 2 euroa, ja päivälippu on edullisin, mikäli kulkee useampia matkoja päivässä. Kun menee keskusta-alueen ulkopuolelle, pitää ostaa laajempi vyöhykelippu. Suurin puute julkisessa liikenteessä on melko yleinen ilmastoinnin puute.
Ruokailu
Parhaat ruokapaikat ovat ydinkeskustassa, mutta ne ovat samalla kalleimmat. Ruokailu lounaspaikoissa on tasoltaan Suomen hinnoissa, mutta ydinkeskustassa iltaruokailu saattaa olla Suomea kalliimpaa. Kahden hengen iltaruokailu juomineen maksaa yleensä vähintään noin 35 euroa. Siirtymällä pari korttelia sivummalle hintataso usein alentuu selvästi. Ravintoloiden tarjontaan voi myös yleensä perehtyä rauhassa. Palvelu on suomalaista miellyttävää, nopeaa ja rehellistä. Juomarahaa ei tarvitse erikseen maksaa, sillä se on mukana hinnassa.
Paikallinen oluenvalmistus on lainsäädännöllä tarkasti säännelty, ja monissa paikoissa onkin erilaisia oluita lähiseudulta. Lisäksi olut on usein Suomea halvempaa, joten hyvien oluiden ystävälle kaupunki on mukava paikka. Lisäksi kaupunki on erityisesti liharuoan ystävien helmi, siksi paljon tarjontaa on kaikille olemassa.
Ehdoton ykköskohde vierailijoille on ravintola Hofbräuhaus, jonka nykyinen rakennus on vuodelta 1896, mutta oluttuvan on perustanut herttua Vilhelm V jo vuonna 1589. Massiivinen oluttupa on ainakin kertavierailun arvoinen. Ruoka on lihapitoista ja tarjoilu asiallista, mutta kova ja iloinen meteli sekä paksu ilma, valtavan suuri sali pitkine pöytineen ja kaikuineen voi olla korville liikaa. Paikka on historiallinen myös siksi, että siellä Hitler julkisti natsipuolueen ainoan puolueohjelman vuonna 1920.
Hotelleissa saatava mannereurooppalainen aamupala on laaja ja ravitseva. Sen avulla selviää hyvin iltapäivään asti.
Vierailukohteita
München on vierailukohteena laaja ja monipuolinen. Turistin pitää poimia virrasta muutama kohde päivää kohden oman kiinnostuksensa mukaan. Kaupungin museoihin on mahdollista hankkia ns. München-kortti erimittaisille ajanjaksoille kansainvälisen käytännön mukaan. Kortti on edullinen, mikäli kaupungissa viipyy pitempään yhtäjaksoisesti. Lisäksi kolmen tai neljän päivän liikennelipuilla saa alennusta mm. museoissa.
Dachaun keskitysleiri on ilmainen, kaikille tarkoitettu kohde, jossa esitellään natsien hallinnon ensimmäisessä poliittisten vankien vankilassa, kuinka hirmuhallinto toimi. Keskitysleirissä on paljon tarinoita ihmisistä lukujen takana, ja ne kertovat tarinoita, joissa ei juuri ole onnellisia loppuja. Museoon pääsee junalla Dachaun aseman kautta, josta paikallisbussi vie suoraan noin neljän kilometrin päässä olevan leirin portille.
Resident on Wittelsbach-suvun aarrekammioineen upea vierailukohde aivan ydinkeskustassa. Yli sadan huoneen rakennukseen tutustuminen on monen tunnin urakka, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen, sillä se huipentuu aarrekammioon, jossa esitellään Wittelsbach-suvun yli tuhannen vuoden aikana kerättyjä kalleuksia.
Olympiakeskus on vuoden 1972 olympialaisia varten rakennettu kokonainen kisakylä huvipuistoineen ja asuntoineen. Näkötorni on avoinna lähes puoleenyöhön, ja sieltä avautuu upea näkymä paitsi koko alueeseen myös kaupunkiin. Alueelle tulee oma metrolinja, ja aseman vieressä on myös BMW:n oma museo, oman tehtaan vieressä.
Kaupunkia halkovan Isar-joen saarelle rakennettu yli viisihehtaarinen Euroopan suurin tiede- ja teknologiamuseo on yksi Münchenin ehdottomista vetonauloista. Oskar von Millerin perustama museo on vuodelta 1903, ja nykyinen museorakennus on tehty vuonna 1925. Museo perehtyy laajalti tieteen eri haaroihin omissa osastoissaan ja on samalla interaktiivinen ja monipuolinen. Museossa on myös lapsille ihan oma osasto, joten talossa saa tarvittaessa viihdyttyä koko päivän.
Mikäli haluaa tutustua Baijeriin laajemmin, kannattaa lähiseuduille tehdä päiväretkiä tai puolipäiväretkiä, sillä nopeat junayhteydet ovat siksi edullisia, että vieraassa kaupungissa ei välttämättä tarvitse olla yötä.
Hitlerin päämaja Kehlenstein eli Kotkanpesä
Obersaltbergin kylä noin 150 kilometrin päässä idässä on erikoinen kohde, ja siellä on entisen natsipuolueen sodan johtokeskuksen paikalle rakennettu natsien historian dokumentointikeskus, jonka alla on säilytetty natsien keskenjäänyt bunkkeriverkosto. Sinne Hitlerin suunniteltiin vetäytyvän sodan loppuvaiheessa, mutta natsien johdon toive ei koskaan toteutunut. Vierailun helmi on nousu erikoisvalmisteisilla busseilla serpentiinistä, kapeaa nauhatietä pitkin vuoren huipulle. Loppunousu tehdään kullanhohtoisella hissillä Kehlensteinin huvilaan, jonka natsipuolue antoi Hitlerille 50-vuotislahjaksi. Huvila sijaitsee yli 1800 metriä merenpinnan yläpuolella, ja näkymät ovat sieltä huikaisevat. Vierailu on ehdottomasti vaivan arvoinen.
Baijerin helmi
Baijerilaiseksi kaupungiksi München ei ole kovin vanha. Keskiajalla, kun lähikaupungit Nürnberg, Augsburg, Landshut ja Regensburg kukoistivat, asui Münchenissä vain benediktiiniläismunkkeja. Kaupunki tunnettiin 700-luvulta alkaen nimellä Zu den Munichen. Ilmaus on murteellinen kirjakielen muodosta zu den Mönchen eli ”Munkkien paikka”. Kaupungin vaakunassa on kuvattuna Müncher Kindl, lapsi munkin asussa.
Verrattain nuorena kaupunkina suhteessa lähialueen muihin kaupunkeihin München on noussut Baijerin ja yhdeksi Saksan merkittävimmistä kaupungeista. Monille suomalaisille kaupunki on tuttu rikossarjasta Kettu, jonka pääpoliisiasemaa voi käydä katsomassa aivan ydinkeskustassa. Samalla kaupunki on miellyttävä vierailukohde erityisesti kulttuurista ja historiasta pitäville!
Lahden Suomalainen Klubi teki matkan Müncheniin heinäkuussa 2017.
Päälähteet:
Altman, Jack, München ja Baijeri. Matkaopas. Tammi, 2014.
Ledig, Elfi. Top 10 München. WSOY, Helsinki 2011.
www.pienimatkaopas.com.
Wikipedia.


1 kommentti:

simo kirjoitti...

Hieno matkakuvaus. Kun menee Baijeriin niin ehdottomasti on käytävä Kotkanpesällä ja Hofbräuhausilla.