Brysselin keskusaukio Grand-Place |
Jo Rooman keisari Julius Caesar valloittaessaan Pohjanmeren rantoja vuonna 57 eKr. julisti belgialaisten olevan Gallian urheinta kansaa. Vaikka nykyistä Brysseliä ei vielä tuolloin ollut olemassa, Rooma rakensi kaupungin alueen kautta kaksi tietä. Rooma hallitsi Belgiaa 450 vuotta, ja jo silloin syntyi nykyisen Belgian ongelmallinenkin jako kahteen väestöryhmään: etelän latinalaisiin valloneihin ja pohjoisen germaanisiin flaameihin.
Brysselin taru alkaa vuoden 600 paikkeilla, jolloin Cambrain piispa Pyhä Géry rakensi kirkon silloiseen pieneen taajamaan. Silloin ja myöhemminkin siitä käytettiin mm. nimiä Brosella ja
Brucella. Nimen alkuperä tarkoittanee mm. haikaranpesää tai sillankorvan asuinaluetta, mutta yleisin selitys näyttää olevan ”soinen asuinpaikka”, joka viittaa kaupungin alle jääneisiin Sennejoen
kosteikkosaariin.
Nykyisin Bryssel tunnetaan roolistaan EU:n pääkaupunkina sekä sotilasliitto Naton päämajasta, mutta lisäksi se on matkailijalle moderni suurkaupunki ja samalla kodikas maailmankylä, nykyajan Baabelin torni, jolla on lukemattomat kasvot.
Liikkuminen
Brysselin taru alkaa vuoden 600 paikkeilla, jolloin Cambrain piispa Pyhä Géry rakensi kirkon silloiseen pieneen taajamaan. Silloin ja myöhemminkin siitä käytettiin mm. nimiä Brosella ja
Brucella. Nimen alkuperä tarkoittanee mm. haikaranpesää tai sillankorvan asuinaluetta, mutta yleisin selitys näyttää olevan ”soinen asuinpaikka”, joka viittaa kaupungin alle jääneisiin Sennejoen
kosteikkosaariin.
Nykyisin Bryssel tunnetaan roolistaan EU:n pääkaupunkina sekä sotilasliitto Naton päämajasta, mutta lisäksi se on matkailijalle moderni suurkaupunki ja samalla kodikas maailmankylä, nykyajan Baabelin torni, jolla on lukemattomat kasvot.
Liikkuminen
Liikkuminen Brysselissä on helpointa keskustan alueella jalkaisin, mutta lyhyetkin välimatkat kaupunginosien välillä on erityisesti kuumaan vuodenaikaan syytä mennä julkisilla kulkuvälineillä. Brysselin kansainväliseltä lentokentältä pääsee lounaassa noin 15 kilometrin päässä olevaan keskustaan parhaiten junalla, joka lähtee asemille Nord, Central ja Midi noin 15 minuutin välein. Junalippu maksoi kesällä 2014 noin kahdeksan euroa suuntaansa, ja paluulipun voi ostaa asemalta kotimaan lippumyymälästä etukäteen tietylle päivälle tai lippuautomaateista. Keskustan alueella raitiovaunu on selkeästi nopein kulkuväline, ja metro sopivin kaupunginosien väliseen liikenteeseen. Päivälippu julkisiin kulkuvälineisiin maksoi kesällä 2014 seitsemän euroa, ja se on voimassa 24 tuntia ensimmäisestä leimauksesta. Lipun voi ostaa myös elektronisena, jolloin leimaus on nopeampi lukulaitteen avulla. Kertalipun hinta on noin kaksi euroa ja siihen sisältyy tunnin vaihto-oikeus muihin kulkuvälineisiin. Metroalueelle ei pääse ilman leimattua lippua, ja raitiovaunuihin voi ostaa lipun automaatin lisäksi myös kuljettajalta. Päiväliput on helpoin ostaa asemilta. Automaatin lisäksi käytössä on usein lippumyymälöitä. Lisätietoja Brysselin julkisista kulkuvälineistä, mm. metrokartta on saatavissa Brysselin kaupungin liikennelaitoksen sivuilta (www.stib.be). Metro on selkeä ja helppo sekä turvallinen.
Ruoka
Brysselissä on keskieurooppalaisen tavan mukaan pieniä ruokakauppoja ja kahviloita, joista aamupala on saatavissa huokeaan hintaan, miniaamiainen jopa alle viidellä eurolla. Keskitason hotelleissa mannereurooppalainen aamupala on laaja ja ravitseva. Sen avulla selviää hyvin
iltapäivään asti.
Pieneen nälkään kaupungilla on saatavilla lukematon määrä erilaisia pikaruokaloita. Koska Belgia on kansainvälinen maa, myös katukeittiöitä on joka mantereelta. Suosittu paikallinen pikaruokaketju on Quality Burger Restaurant, jonka katukylteissä lukee tuttavallisesti Quick.
Iltaisin Brysselissä ravintolaruokaa saa jopa noin puoleen yöhön asti, ja valikoimaa on loputtomasti. Erityisesti pääaukio Grand ́ Placen välitön ympäristö on ruokapaikan etsijälle hyvä valinta, mutta kadulla päivystävien sisäänheittäjien päällekäyvä toiminta on erityisesti etnisissä ravintoloissa suomalaiseen makuun liian aggressiivista.
Jälkiruoaksi paikalliset nauttivat vohveleita - erilaisilla päällysteillä, joiden variaatio tuntuu loputtomalta. Suomalaiselle mukava vaihtoehto, ja tapa vaikka kotiin tuotavaksi. Ravintoloiden
hintataso on Suomen luokkaa, mutta sopivan tarjouksen löytäessään kolmen ruokalajin illallisesta voi selvitä noin 12 – 15 eurolla. Aina on myös mahdollisuus poiketa pari korttelia sivuun pääkadulta.
Vierailukohteita
Kymmeniin Brysselin museoihin käy Keski-Euroopassa yleinen 1-3 päivän museokortti, joka sisältää rajattoman kaupungin liikennevälineiden käyttöoikeuden. Kortti on kätevä, mikäli aikoo vierailla vain kaupungin sisällä, mutta koska museoita on niin paljon, monille riittää keskittyminen ainoastaan muutamiin museoihin. Koska museot sulkeutuvat noin viiden aikaan iltapäivällä, päivän kuumin aika on hyvä viettää niissä.
Yksi mielenkiintoisimmista ilmaisista kohteista on sotilasmuseo Musèe Royal l`Armee et d`Histoire Militaire. Museo on lajissaan yksi maailman suurimmista, ja siellä on seikkaperäinen esitys paitsi Belgian siirtomaa-ajalta myös maailmansodista ja nykyajasta. Museon kruunu taitaa olla valtava lentokonehalli, jossa on kymmeniä eri aikakausien sotilaslentokoneita kahdessa kerroksessa. Kaupungin historiallinen museo on keskusaukiolla oleva Maison du Roin talo eli entinen kuninkaanlinna. Sitä vastapäätä oleva raatihuone eli Hotel de Ville on avoinna vain kiertokävelyyn
osallistujille. Varsinainen kuninkaanlinna puolestaan on samoin auki vain loppukesällä kiertokävelyyn osallistujille.
Brysselin mannekiini on keskusaukion läheisyydessä oleva pieni patsas Manneken-Pis, jonka kuvaaminen on yksi pakollisista Brysselin kävijän rituaaleista. Lisäksi mielenkiinnon kohteista riippuen Bryssel tarjoaa monenlaisia erityismuseoita ja – kohteita, esimerkkeinä mm.sarjakuvakeskus keskusaukion pohjoispuolella. Siellä on kunniapaikalla suomalaisten hyvin tuntema Tintti.
Heyselin metroaseman vieressä on puolestaan kaupungin uusi maamerkki Atomium, rautakiteen atomirakenteen jäljitelmä. Sen korkeimmasta pallosta on laaja näkymä 102 metrin korkeudesta yli kaupungin. Lisäksi Heyselissä on yksi kaupungin uusimmista turistikohteista, Mini-Europe eli usean hehtaarin alueelle rakennettu maisemapuisto, jossa on yli 300 nähtävyyttä Euroopan unionin jäsenmaista mittakaavassa 1:25. Suomesta esillä on Olavinlinna. Kohde on sopiva kaikille ja tuo Eurooppaa tutuksi mukavalla tavalla.
Kaikkiaan Brysseliin kannattaa tutustua kävellen mahdollisuuksien mukaan, sillä keskusta on selkeä
ja monipuolinen - täynnä erityisiä ja monenlaisia rakennuksia sekä kulttuuria.
EU-korttelit
Euroopan parlamentti on kaikille avoin ja ilmainen kohde, jossa palvelua on kaikilla EU:n virallisilla kielillä. Parlamentin vierailukeskuksessa on vierailijoille useita tunnin mittaisia kiertokäyntejä niinä päivinä, jolloin parlamentti ei kokoonnu. Tarkemmat ajat kannattaa tarkastaa etukäteen parlamentin kotisivuilta, ja olla paikalla ajoissa, sillä vierailuille otetaan vain 80 ihmistä kerrallaan.
Parlamentin vieressä on yleisölle melko uusi ja monipuolinen multimediakeskus, jossa on kiehtovasti visualisoiden tuotu esiin parlamentin toimintaa. Samoin parlamentin yhteydessä on laaja infokeskus, joka on kaikkien käytettävissä.
Parlamentin viereisissä kortteleissa on televisiostakin tuttu palatsi Justus Lipsius, jossa EU:n huippukokous pitää tapaamisia, sekä komission päämaja, sakaran mallinen Berlaymontin palatsi. Näihin kohteisiin ei satunnaisella yleisöllä ole pääsyä, mutta niiden ympäri kävely antaa jonkinlaisen käsityksen rakennusten koosta.
Waterloo
Napoleonin lopullinen tappio vuonna 1815 ajoi hänet lopulta vankeuteen loppuiäkseen Saint Helenan saarelle eteläiselle Atlantille, mutta Waterloon kylässä parikymmentä kilometriä etelään Brysselistä Napoleon seikkailee ikuisesti.
Pieni 40 000 asukkaan kaupunki on vaurasta seutua ja erityisesti EU-diplomaattien asuinaluetta. Waterloohon pääsee parhaiten bussilla ”W” Gare du Midin asemalta noin puolen tunnin välein. Kuljettajalta voi ostaa päivälipun, jolla voi esim. jäädä pois Waterloossa Eglisen pysäkillä. Sen vieressä ovat Wellington museo sekä Kuninkaallinen kappeli (St. Josephin kirkko). Wellington museo on pieni rakennus, jossa voi audiolaitteen avulla tutustua yhteen keskeisistä komentopaikoista 200 vuotta sitten. Duke of Wellington oli yksi Napoleonin voittajista.
Varsinainen taistelun muistomerkki on vierailukeskuksessa viitisen minuuttia etelään samalla bussilla. Vierailukeskuksessa voi tutustua kahteen elokuvaan 18.6.1815 olleesta taistelusta sekä valtavaan maalauksena tehtyyn audiovisuaaliseen panoramaan. Keskuksen vieressä on valtava Leijonakumpu-muistomerkki. Sen hollantilaiset rakensivat vuonna 1826. Huipulle johtavat 226 porrasta palkitsevat näkymällä koko taistelukentälle, jossa taisteli 200 000 sotilasta seitsemästä eri maasta.
Brugge
Belgia on suhteellisen pieni (noin 30 000 neliökilometriä eli 3⁄4 Virosta) ja tasainen maa. Keski-Euroopassa välimatkat ovat lyhyitä, joten juna on oivallinen vaihtoehto tutustua lähiseutuihin. Antwerpenin ja Gentin lisäksi suora tunnin junayhteys on sadan kilometrin päähän Länsi-Flanderin Bruggeen, jossa voi jo aistia Pohjanmeren läheisyyden ja ensimmäisen maailmansodan vaikutuksen. Brugge on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista, joten siihen kannattaa tutustua mahdollisuuksien mukaan kävellen, kanavaristeilyllä tai vossikka-ajelulla. Kapeilla kujilla on säilynyt ainutlaatuinen tunnelma, jota Suomessa ei löydä.
Maanosan johtotähti
Brysseliä lienee Suomessa pidetty harmaana suurkaupunkina, mutta sillä on myös paljon etuja. Kaupungin hintataso on suomalaiselle kohtuullinen, ja vain paikoin jopa korkeahko, mutta pienellä vaivalla matkabudjetin voi pitää kurissa. Avoimin mielin kulkiessaan kaupungista ja koko maasta löytää myös paljon sielua avartavia, uusia mielenkiinnon kohteita.
Huolimatta maineestaan modernin Euroopan unionin pääkaupunkina Bryssel on välitön ja ystävällinen suurkaupunki, jossa pienuus ja maltillisuus ovat suuruutta ja kauneutta, avartava matkakohde pidempäänkin vierailuun!
Lahden Suomalainen Klubi teki matkan Brysseliin heinäkuussa 2014.
Päälähteet:
Altman, Jack, Bryssel matkaopas, Berlitz. Tammi, Helsinki 2011.
Belgium & Luxembourg, Eyewitness Travel, Lontoo 2013.
Bryssel, kartta + opas. Otava, Helsinki 2006.
www.pienimatkaopas.com
Wikipedia.
1 kommentti:
Hieno raportti jälleen. Kiitos.
Lähetä kommentti