2018-06-29

Jalkapallon MM-kisojen 2018 pyhättö Pietari

Krestovsky Stadion: Brasilia - Costa Rica 22.06.2018

Pietarin suojeluspyhimyksen nimeä kantava Suomen lähin miljoonakaupunki, historiallinen Pietari on kesän 2018 aikana jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja varten uudistanut itseään turisteja varten. Jalkapallo yhdistää kansoja ja on oiva tapa parantaa nyky-Venäjän imagoa.

Fifan kanssa tehty yhteistyö on tehnyt Pietarista varsin mukavan ja ystävällisen kisakaupungin, johon oli kisojen aikaisen viisumivapauden ansiosta helppo tulla ja jossa turisti voi lomailla melko huolettomasti rentoutuen.Vuoden 2017 harjoitusturnaus Confederations Cup oli hionut särmät puutteista järjestelyissä – kisakaupunki selvästi halusi antaa itsestään kansainvälisen ja ystävällisen kuvan, jossa turistin on myös turvallista vierailla.

Kisajärjestelyt

Jalkapallo on kansoja yhdistävää rauhan urheilua. Sen tähden Fifa oli tehnyt paljon kisojen onnistumisen eteen sekä turistien viihtymisen ja turvallisuuden eteen. Sekä fanien ID-kortit että peliliput toimitettiin postitse kotiin hyvissä ajoin keväällä. Fanikortti toimi samalla sekä viisumina että henkilökorttina. Kaikki matkajärjestelyt ja tiedottaminen Fifan kanssa toimi erinomaisesti sähköpostilla. Ottelulippujen arvonta tuntui toimivan saumattomasti, ja lippujen hintataso oli tapahtuman tasoon nähden kohtuullinen, halvimmillaan noin 90 euroa päätypaikoille. Lisäksi junaliput olivat hinnaltaan jopa edulliset, noin 30 euroa henkeä kohden suuntaansa.

Pelipäivinä julkiset kulkuneuvot Stadion Krestovskille olivat kisaturisteille ilmaisia, ja nuorten vapaaehtoisten tekemät turvatarkastukset hyvin ystävällisiä ja helppoja. Poliisi ja massiivisesti operoivat Omon-joukot katsoivat tapahtumia lähinnä taustalla.

Maailman kalleimman jalkapallopyhätön leiman saanut Krestovskin stadion – noin 1,3 miljardia euroa ja noin 65 000 katsojaa – on ydinkeskustan luoteispuolella, ja siellä on oma metroasema. Lisäksi alueella on muitakin urheiluareenoita, joten alue on kokonaisuus, jota kannattaa tulla katsomaan myös erikseen.

Vapaaehtoiset nuoret ohjasivat koko ottelun ajan katsojia ja auttoivat käytännön asioissa. Ottelun jälkeen poistuminen stadionilta oli järjestetty turvallisesti. Katsojat ohjattiin läheisen puiston kautta ilmaisin linja-autokuljetuksin keskustaan. Jalkapallohuliganismista ei ollut tietoakaan!


Ruokailu
Pietari on miljoonakaupunki, joka tarjoaa kulinaristisia elämyksiä kaikista kulttuureista. Mikäli haluaa pysyä tutussa suomalaistyyppisessä ruoassa, vaikkapa hotelli Moskovan aamiaispöytä on hyvä vaihtoehto. Samoin pikaruoan ystävälle toreilla ja kaduilla on kioskeissa paljon vaihtoehtoja nopeaan ruokailuun museovierailujen tauoilla.

Hintataso jopa kisojen aikana oli suomalaiselle kohtuullinen, mikäli tilaamisessa osaa säilyttää maltin. Noin 20-30 eurolla turisti voi nauttia hyvän pääruoan alku- ja jälkiruokineen sekä lisukkeineen. Puolen litran oluen normaalihinta vaihteli yleensä noin kolmen ja neljän euron välillä.

Yksi ehdottomista tutustumisen arvoisista ravintoloista on Nevski Prospektilla vuodesta 1816 ollut Cafe Literaturaja eli kirjailija Aleksander Pushkinin kantapaikka. Ajanmukaisessa historiallisessa ympäristössä nautittu ruoka on kohtuuhintaista ja laadultaan vähintään hyvää.

Suositeltava, erilainen kohde on myös tavaratalo Stockmannin näköalaterassi, jossa hyvällä ilmalla on vallan viihtysää.

Liikkuminen
Kätevin kulkuneuvo kaupungissa on ehdottomasti metro, johon asemilla myydään kertapoletteja sekä matkakortteja. Asemilla on turvatarkastuksia, mutta toisaalta ne luovat turvallisuuden tunnetta. Metro saattaa paikoin olla hyvinkin ruuhkainen ja ahdas, mutta nopea ja turvallinen.

Taksi on melko halpa, mutta suuremmalle seurueelle pitää saada iso taksi, jolloin kokonaishinta nousta reilusti. Elämys on myös kokeilla paikallisbusseja, joissa yleensä on vanhan tavan mukaan vielä rahastaja.

Kulttuurin nälkäiselle
Jopa kisaturisti tarvitsee kulttuurinälkäänsä ravintoa, ja sopivia vierailukohteita miljoonakaupungissa onkin runsain mitoin. Mikäli Talvipalatsi ja muut perinteiset kohteet eivät kiinnosta tai ovat liian vaativia sisällöllisesti, kaupunkikävelyt ovat aina miellyttävä tapa tutustua rakennuksiin ja ympäristöön. Erityisesti Pietari-Paavalin linnoituksen alue sekä Vasilin saari ja Nevski Prospektin alue kuuluvat turistin pakollisiin vierailukohteisiin.

Fifan fanialue Gosnovi Dvorissa oli elämyksen arvoinen, vaikka sateellakin. Alueella saattoi aistia kansainvälisen tunnelman ja päästä sisään ennen ottelua sen joukkueisiin.
Ilja Repin: Volgan lautturit
Samalla alueella oli myös Mihailin palatsissa oleva Venäläisen taiteen museo, jossa jokainen tavallinenkin kulttuurin perusystävä voi aistia taiteen hyvää oloa tuovan vaikutuksen ja kokea kansainvälisestikin tunnettuja tauluja, esimerkiksi Ilja Repinin klassikon Volgan lautturit.

Mikäli matka kestää pitempään, Talvipalatsin ohella käymisen arvoinen kohde on keisarin kesäpalatsi Pietarhovi, jonne voi tehdä laivamatkan katamaraanilla. Noin puoli tuntia kestävä matka maksoi noin kymmenen euroa aikuiselta suuntaansa. Kesäpalatsin alueelle pitää maksaa oma pääsylippu kuten myös itse palatsiin, molemmat maksavat myös reilun kymmenen euroa aikuiselta. Jonotukseen palatsiin saa varautua jopa pitkiä aikoja, joten sateenvarjo on hyvä ottaa mukaan.
Kesäpalatsi

Palatsialueen puisto, ”Labyrintti”, pyökkien ja pähkinäpuiden katveessa on yksinään miellyttävä vierailukohde varsinkin kuumana päivänä. Jos haluaa tulla pois Pietarhovista paikallisbussilla, kokee puoli-ilmaisen elämyksen Pietarin eteläisistä lähiöistä noin puolentoista euron hinnalla, mutta matka tosin kestää liki tunnin.

Juhannuksen aikana kaupungissa vieraileva ei voi olla huomaamatta koulujen päättymiseen liittyvää juhlaa, jolloinesimerkiksi alkoholia ei saa kaupoista. Muutenkin alkoholin iltainen myyntikielto on tehnyt elämästä siistiä ja eurooppalaista. Juhannuslauantain iltana puolen yön aikaan Nevalla järjestetty massiivinen ja taiteellinen 20 minuutin ilotulitus vanhan punapurjeisen purjelaivan lipuessa tulituksen keskellä on tehnyt vaikutuksen Pietarin asukkaisiin jo vuodesta 2005. Jopa miljoona kaupunkilaista kansoittaa Nevan rantakadut ja sulkee käytännössä keskustan muulta liikenteeltä samaan aikaan nuorisolle järjestettävän rock-konsertin kanssa. Ikimuistoinen elämys on kävellä läpi liikenteeltä suljettu kahdeksankaistainen Nevski Prospekt yöllä satojentuhansien muiden ihmisten kanssa. Pietari osaa todella juhlia tyylillä!
Ilotulitus Nevalla 23.06.2018

Historiaa ja nykypäivää jo kolme vuosisataa

Perustaessaan Pietarin vanhalle, ruotsalaisten tuolloin ylläpitämälle kauppapaikalle vuonna 1703 keisari Pietari Suuri halusi avata Venäjää länteen. Soille rakennettu miljoonakaupunki on elämänsä aikana ollut mukana suurissa historian käänteissä, kääntyen milloin länteen, milloin itään.

Moderni Pietari pyrkii olemaan monella tavalla muun Venäjän esikuva, mihin kuningaslajin MM-turnaus kaupungissa on antanut loistavan mahdollisuuden!

Lahden Suomalainen Klubi teki matkan Pietariin juhannuksena 2018 jalkapallon MM-kisojen otteluun Brasilia-Costa Rica, joka päättyi 2-0 Brasilian voittoon.

Lähteet:
Berdy, Michele A. Pietari matkaopas. Berlitz. 2009.
Grandferry, Vincent. Pietari: karttaopas. Otava 2010.
Kaurinkoski, Kaarina. Pietarin palatsit. Otava 2011.
Kaurinkoski, Kaarina.12 kävelyä Pietarissa. Otava 2012.
Philips, Catherine. Pietari. Kaupunkikirjat. WSOY 2006.

Ei kommentteja: