2018-07-24

Brittiläisen Imperiumin kruununjalokivi Edinburgh

Edinburghin linna

Skotlannin pääkaupunki Edinburgh on Ison-Britannian pohjoisimman alueen kulttuuri- ja hallintokeskus, joka on turistille antoisa ja historiaa täynnä oleva matkakohde. Kaupunki on myös Unescon maailmanperintökohde.
Suomalaiselle kaupunki on helppo ja mukava selkeytensä ansiosta, mutta myös siksi, että skottien elämäntyyli itsehallintoineen osana brittiläistä imperiumia muistuttaa omaa historiaamme. Edinburgh on myös niin erilainen suomalaisiin kaupunkeihin verrattuna, että siellä riittää hyvinkin nähtävää moneksi päiväksi.
Liikkuminen
Edinburghin lentokentältä on noin puolen tunnin bussimatka kaupungin keskustaan Waverleyn asemalle. Airlink 100 -bussi kulkee välimatkaa noin kymmenen minuutin välein eli käytännössä jatkuvasti. Edestakainen lippu maksoi aikuiselta 7,5 puntaa kesällä 2018. Matkan taittaminen taksilla on huokeata, etäisyydestä riippuen noin parikymmentä puntaa, varsinkin siksi, että taksiliikenne on melko vapaan tuntuista myös Skotlannissa.
Kaupungissa on uusi kiskobussilinja, joka kulkee yhtä pääreittiä uuden kaupungin kautta lentokentälle. Lisäksi kaupungin tiheä bussilinjaverkosto on helppo kulkea, mutta lippujen maksaminen voi olla työlästä, sillä toinen pääliikennöitsijöistä, Lothian-bussiyhtiö, ei anna vaihtorahaa. Liput onkin syytä hankkia etukäteen ja suosia päivälippuja. Metroa ei kaupungissa ole.
Edinburghin keskusta on melko selkeä asemakaavaltaan, joten liikkuminen kaupungissa on hyväkuntoiselle helppoa myös kävellen, ja monet kohteet turisti saavuttaa helposti puolessakin tunnissa. Uuden ja vanhan kaupungin välisten suurten korkeuserojen takia turistit suosivat taksilla liikkumista uuden kaupungin ostoskeskuksesta vanhan kaupungin ravintoloihin.
Edinburgh on perustettu Skotlannin itärannikon liikenteen solmukohtaan, ja sieltä on hyvät yhteydet joka suuntaan junalla. Skotlanti on Suomeen verrattuna pieni, noin kymmenesosa Suomesta, joten liikkuminen on nopeaa ja helppoa.
Ruokailu
Hotelleissa on usein valittavissa kaksi aamiaisvaihtoehtoa, huokeampi mannermainen aamiainen sekä brittiläinen aamupala lämpimällä ja rasvaisella liharuoalla, jossa on mukana yleensä haggisia eli lammasta sisälmyksineen tai rasvaista pekonia ja makkaroita.
Adam Smithin patsas High Streetillä
Ravintoloita yläkaupungissa on tiheästi, mutta pääkadun High Streetin varrelle keskittyneinä ne ovat hitusen verran kalliimpia kuin muutama kortteli sivummassa olevat pienehköt ja kodikkaat pubit, joissa on saatavilla brittiläistä pubiruokaa paikallisen tunnelman kera. Lisäksi kansainväliset ruokaketjut tarjoavat Suomestakin tuttuja listaruokia.
Ruokailu voi olla kallistakin, mutta halvemmassa pubissa saattaa saada hyvän myöhäisen päivällisen alle 20 punnalla eli noin 20 eurolla.
Vierailukohteita
Edinburgh on vilkas kulttuurikaupunki, jossa monet museot ovat ilmaisia tai niissä on pieni nimellinen pääsymaksu. Tapana on myös antaa lahjoituksia museolle vastineena ilmaiselle sisäänkäynnille.
Edinburghin linna on kaupungin tärkein nähtävyys, ja siellä on noin 20 euron sisäänpääsymaksu, mikä on siedettävä, sillä linnassa on nähtävää helposti ainakin puoleksi päiväksi. Linnasta aukeaa huikaiseva näkymä joka puolelle kaupunkia, joten on helppo ymmärtää, että linna on rakennettu parhaalle puolustuspaikalle. Lisäksi linnassa on sotamuseo ja kruununjalokivien galleria, joiden pääsylippu sisältyy linnan pääsylipun hintaan.
Amiraali Nelsonin muistomerkki Calton Hill -kukkulalla
Toisella puolella keskustaa on Calton Hillin kukkulan alue, jossa on mahdollista tutustua kaupunkiin amiraali Nelsonin muistomerkin näköalatasanteelta. Lisäksi kukkulalla on kansallinen muistomerkki ja observatorio.
Kaupungin ilmaisista museoista yksi mieleenpainuvimmista on kansallisgalleria, jossa on laajalti kansainvälistä taidetta sekä gallerian vaihtuvia näyttelyitä, joihin pitää maksaa muutaman punnan pääsymaksu. Lisäksi ilmainen pääsymaksu on kansallismuseoon, joka on kokoelmiltaan todella laaja ja arkkitehtuuriltaan näyttävä sekä erilainen. Kansallismuseossa on paljon nähtävää ja toiminnallista tekemistä myös lapsille, joten paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen, vaikka siellä tuntikausia kuluisikin.
Skotlannin parlamentti
Kaupunginmuseo on lähellä Skotlannin uutta parlamenttia Canongaten kaupunginosassa. Kaupunginmuseo on vanhassa 1570 valmistuneessa Huntley House -nimisessä talossa, ja sen kokoelmat ovat perinteisestä esitystavastaan huolimatta hyvin mielenkiintoisia ja antavat laajan kuvan kaupungin menneisyydestä.
Skotlannin alueparlamenttiin on mahdollisuus tutustua ilmaiseksi, ja siellä pidetään jopa esityksiä uudehkon rakennuksen erikoisesta arkkitehtuurista ja parlamentin työtavoista sekä tehtävistä. Lisäksi on mahdollista vierailla parlamentin lehtereillä. Parlamentin vieressä Royal Mile -kadun päässä oleva Holyroodhousen palatsi on kuninkaallisten vieraiden käytössä heidän ollessaan kaupungissa. Palatsi on näyttävä turistikohde, joka on alun perin entisen, nykyisin raunioina olevan luostarin majatalo.
Kaupunkilomalla ehtii myös tutustua Edinburghia ympäröivään alueeseen, vaikka auton vuokraamalla, mikäli rohkenee tai haluaa ajaa vasemmanpuoleisen liikenteen seassa. Vaikka jalankulkija vaikuttaa lopulta olevan turvassa autoliikenteen seassa ja liikenne asiallista, kulkeminen muiden seassa voi silti olla suomalaiselle kaoottisen tuntuista – osin siksi, että jalankulkija saa odottaa kotimaahan verrattuna hyvinkin pitkään valojen vaihtumista, ja vain hyvin lyhyeksi aikaa. Pyöräilykulttuuri on vähäistä eikä pyöräteitä kaupungissa ole, vaan ainoastaan pyörätaskuja liikennevalojen edessä.
Matkatoimistot järjestävät päiväretkiä lähialueille ja vaikka koko maahan, mikäli ei itse halua hyödyntää maan kattavaa juna- ja bussiverkostoa. Liput ovat melko huokeita, ja niitä saa asemilta sekä automaateistakin. Rahan vaihto ei usein ole tarpeellista, sillä käteismaksu kortilla on hyvin tavallista. Esimerkiksi edestakainen junalippu tunnin matkan päässä olevaan Glasgowiin maksoi kesällä 2018 noin 13 puntaa ruuhka-ajan ulkopuolella.
Kulttuurin keskus
Edinburgh on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi erityisen vanhan kaupunkinsa ansiosta. Kaupunkilaiset tuntevat Edinburghin arvon ja ovat sen ainutlaatuisuudesta aidosti ylpeitä. Sir Walter Scottin ja Adam Smithin kotikaupunki on historiansa arvoinen nykypäivänäkin, sillä kaupungin yliopisto on myös suomalaisten opiskelijoiden suosiossa.
Skotlannin ikivanha pääkaupunki on yksi brittiläisen kulttuurin ehdottomista helmistä, jota kannattaa lähteä katsomaan useaksi päiväksi. Kaupunki on samaan aikaan sekä moderni että täynnä historiaa, ja sen ihmiset mutkattomia. Edinburgh on hyvä vierailukohde kenelle tahansa!
Lahden Suomalainen Klubi teki matkan Skotlantiin heinäkuussa 2018.
Edinburghin linna ja West Princes Street Gardens
Päälähteet:
Fellows, Alice, Skotlanti, matkaopas. Berlitz. Tammi, 2013.
Scott, Alastair, Scotland. Eyewitness Travel. Top 10 Scotland. 2013.
Wikipedia.
Wilson, Neil, Pocket Edinburgh: top sights. Lonely Planet 2014.
www.pienimatkaopas.com.

1 kommentti:

simo kirjoitti...

Nyt asiat selvillä jos matkaa Skotlantiin. Kiitos hienosta raportista.