2019-03-10

Milano – Euroopan renessanssin synnyinseutu

Keskusaukio Duomon katolta

Lombardian pääkaupunki Milano sijaitsee Pojoen tasangolla ja on koko Pohjois-Italian keskus sekä maan suurimman metropolialueen sykkivä sydän. Kaupungin nimi tulee sanasta Mediolanum eli “tasangon keskus”. Roomalaiset valloittivat kaupungin kelteiltä vuonna 222 ennen ajanlaskun alkua. Länsi-Rooman pääkaupunki Milanosta tuli kolmannen vuosisadan lopulla, ja siitä lähtien Milano on kilpaillut Pohjois-Italian johtajuudesta.
Vaikka Milano ei ole tunnettu taidekaupunkina kuten Firenze, on sillä silti merkittävä kulttuuri- ja taideperintö, mikä tekee siitä maailmankuulun. Lisäksi Milano on Italian talouselämän keskus ja muodin sekä designin pääkaupunki. Milano on pohjoisen Italian yksi risteyspiste, josta on hyvät yhteydet kaikkiin suuntiin - Lombardian helmi!
Liikkuminen
Useimmat lennot Suomesta tulevat Milanon Malpensan lentokentälle, josta pääsee kaupungin päärautatieasemalle kätevästi ja edullisesti junalla. Matka kestää reilu puoli tuntia suuntaansa ja maksaa noin 13 euroa.
Milanossa liikkuminen on helppoa julkisilla kulkuneuvoilla. Kaupungissa on myös kattava ja selkeä metroverkosto. Liput ovat edullisia (kertalippu 1,5 €), ja niitä saa sekä kioskeilta että asemilta. Paljon liikkuvan kannattaa ostaa vähintään päivälippu, joka maksoi 4,5 € keväällä 2019. Useamman päivän lippu on suhteessa halvempi. Lippuautomaateilla on usein jonoja, ja niiden käyttö on yksinkertaista.
Takseja on monenlaisia nykyään, kuten Suomessakin. Valkoiset, numeroidut taksit ovat virallisia ja turvallisia. Esimerkiksi matka lentokentältä keskustaan maksaa noin sata euroa, mutta kaupungin sisällä kulkee parilla kympillä jo vaikkapa ydinkeskustan reunalta toiselle. Kaupunki on myös perustanut polkupyörän vuokrauspisteitä keskustaan ja rakentanut vähitellen uutta pyörätieverkostoa.
Kaupungin historiallinen keskusta on tiivis, ja siihen hyväkuntoisen on kätevä tutustua kävellen. Raitiotievaunulla ajelu on helppo ja miellyttävä tapa tutustua kaupunkiin, jolloin kaupungista näkee huomattavasti enemmän. Erityisesti vanhoilla 1920-luvun lopun kunnostetuilla vaunuilla ajelu - vaikkapa museosta toiseen linjalla 1 - on samalla myös matka menneisyyteen.
Ruokailu
Hotelleita Milanossa on runsain mitoin ja ainakin uusimmissa on käytännössä mahdollisuus nauttia mannermaista aamupalaa.
Ravintolat mm. keskustan ja Bregan alueella voivat olla kohtuullisen kalliita, mutta hieman sivummalla on usein halvempaa. Toisaalta hintojen ero ravintoloiden välillä samalla alueella vaikuttaa olevan melko pieni.
Pubeja sanan varsinaisessa merkityksessä on vaikea Milanosta löytää, mutta jokainen ravintola on omalla tavallaan taverna. Erilaisia oluita on melko vähän saatavilla, ja ne maksavat yleisesti melko saman verran kuin Suomessa, esim. noin 5 €/0,4l. Milanossa vaalitaan viinikulttuuria, joten viinivalikoimakin on ravintoloissa yleensä laajempi.
Lisäksi kansainväliset ruokaketjut tarjoavat Suomestakin tuttuja listaruokia. Ruokailla voi kalliistikin, mutta halvemmassa pubissa saattaa saada hyvän myöhäisen aterian alle 20 eurolla. Tavallisen pizzan esimerkiksi saa noin kymmenellä eurolla.
Vierailukohteita
Stadio San Siro
Milano tarjoaa erilaisia kulttuurikohteita jokaiseen makuun. La Scala -ooppera sekä Teatro Strehler ovat kulttuurimatkailijan paratiisi. Yhtäläisen ikimuistoisen kokemuksen tarjoaa vaikka jalkapallo-ottelu AC Milanin kotiotteluun San Siro Meazza –stadionille, johon mahtuu noin 80 000 innokasta fania. Lippuja kulttuuritapahtumiin kannattaa nykyisin hankkia etukäteen suoraan teatterin tai seuran kotisivuilta sekä erilaisilta välittäjiltä.
Historiallinen keskusta on itsessään nähtävyys, monumentti, jota kannattaa katsella monesta suunnasta. Tuomiokirkko Duomo on yksi maailman suurimmista kirkoista, johon mahtuu jopa 40 000 ihmistä. Kirkkoon on pääsymaksu ja laaja turvatarkastus. Lipun voi hankkia myös kirkon katolle, jolta on huikeat näkymät kaupunkiin, erityisesti iltavalaistuksessa. Yhteislippu kirkkoon ja viereiseen kirkkomuseoon on voimassa kolme päivää ja sillä pääsee kohteisiin useaankin kertaan, vaikkapa eri päivinä.
Duomo
Leonardo da Vincin teos viimeinen ehtoollinen on esillä kirkossa Santa Maria Maggiore, mutta teosta pääsee katsomaan vain pieni ryhmä kerrallaan. Liput tähänkin kohteeseen kannattaa varata ainakin pari viikkoa etukäteen ja kesällä jo pari kuukautta ennen matkaa.
Navignin kanavat on lyhyen raitiotiematkan päässä keskustan eteläpuolella oleva kävelykohde, joka varsinkin iltavalaistuksessa on upea kuvauskohde.
Museoista erityisesti Castel Sforzesco eli kaupungin linnoitus puistoalueineen on massiivisuudessaan ja kauneudessaan huikaiseva. Liput alueen museoihinkin ovat kohtuullisen hintaisia, yhteislippu aikuiselle vain 5 €. Upein kohde saattaa kaiken kauneuden keskellä olla monelle Michelangelon viimeinen, yhdeksän vuoden uurastuksen jälkeen kesken jäänyt teos Pieta.
Pieta-veistos, Castello Sforzesco
Vierailun arvoinen museo on myös tekniikan museo, joka on omistettu renessanssinero Leonardo da Vincille. Museo käsittelee laajasti tekniikan ja humanisminkin historiaa, ja siellä riittää nähtävää puoleksi päivää. Yksittäislippu maksaa noin kymmenen euroa. Ehdoton vetonaula myös lapsiperheille!
Kaupunkilomalla voi tutustua Milanoa ympäröivään alueeseen, vaikka auton vuokraamalla, mikäli rohkenee ajaa paikoin kaoottisen liikenteen seassa. Mikäli autoilu ei innosta, kannattaa hyödyntää kattavaa rautatieverkostoa. Liput ovat melko huokeita, ja niitä saa asemilta sekä automaateistakin.
Moderni kulttuurin keskus
Pohjoisen Italian kulttuurin ja muodin sekä talouden keskus Milano on vanha roomalainen kaupunki, joka on pitkän historiansa ansiosta myös yksi Euroopan vauraimmista seuduista.
Vaikka italialainen tapa hoitaa asioita poikkeaa joskus reippaastikin omista tottumuksistamme, on Lombardian kulttuurialue monenlaisen rikkautensa takia oivallinen lomakohde lyhyttäkin vierailua varten!
Lahden Suomalainen Klubi teki matkan Milanoon maaliskuussa 2019.
Päälähteet:
Milano: kartta ja opas. Otava 2014.
Ratcliffe, Lucy, Top 10 Italian järvet. WSOY, Helsinki 2016.
Villa, Fabrizia, Kaupunkimatkailijan kävelyopas Milano. Karisto Oy, Hämeenlinna 2017.
Wikipedia.
www.pienimatkaopas.com.

1 kommentti:

simo kirjoitti...

Hieno matkakuvaus jälleen. Hyvä Klubi!