2019-07-19

Sveitsi – käkikellosta modernismiin


Sveitsin Zürich on luonteva matkakohde suomalaiselle, joka etsii modernia, mutta samalla eksoottista ja luonnonläheistä kaupunkikulttuuria. Sveitsi on maa, jossa kaikki toimii – joskus hieman eri tavalla kuin Suomessa, mutta täsmällisesti.
Sveitsi on hyvin turvallinen maa, mutta normaali varovaisuus on myös Sveitsissä hyve. Käteistä rahaa ei juurikaan tarvitse vaihtaa, koska sähköinen maksaminen onnistuu lähes kaikkialla, usein jopa kioskeissa. Kortilla maksamisessa voi maksaa suoraan euroina, mutta silloin ottaa riskin, että häviää kurssierona hieman – tai voittaa. Joskus kioskit ottavat euroja vastaan, mutta antavat vaihtorahaksi Sveitsin frangeja suhteessa yhden suhde yhteen.
Liikkuminen
Lentokentältä kaupunkiin pääsee parhaiten junalla suoraan päärautatieasemalle. Lippuautomaatteja on lähes kaikilla pysäkeillä, ja niissä voi maksaa kortilla.
Kuljettajalta ei lippuja saa eikä niitä tarvitse leimata, vaan lipussa on suoraan sen voimassa oleva aika, joka on yleensä tunti. Toisaalta asemille ja kulkuneuvoon pääsee ilman lipuntarkastusta, joten paikalliset ovat ilmeisen rehellistä väkeä.
Päivälipun hinnalla kulkee noin neljä kertamatkaa, jonka hinta on noin 4,4 euroa. Liput kelpaavat kaikkiin kulkuneuvoihin. Vuorot kulkevat tiheästi, ja erityisesti raitiovaunureitit kulkevat kauniiden katujen läpi, joten niitä käyttäen näkee vanhaa kaupunkia. Metroa ei kaupungissa ole, mutta toisaalta pyörätieverkosto on laaja - vaikkakin turvattomalta vaikuttava - ja kanavia pitkin pääsee miniristeilylle bussilipun hinnalla.
Liechtenstein
Liechtensteinin pääkaupunki Vaduz ja ruhtinaan linna.
Zürichistä Liechtensteiniin Vaduziin on hyvä ostaa yhdistelmälippu: junalla noin tunti Sargansiin, josta noin 20 minuuttia bussilla Vaduziin. Ruhtinaskunnan pienessä pääkaupungissa on päiväksi tarjottavana vaikkapa vierailut Landesmuseumiin ja taide- sekä postimuseoon, jonka yhteydessä on mahdollista tutustua hallitsevan ruhtinassuvun aarrekammioon.
Pääkadun varrella ovat paikallisen kansanedustuslaitoksen sekä hallituksen rakennukset. Kiipeämällä näköalatasanteelle pääsee myös hallitsevan ruhtinassuvun isännöimän Vaduzin linnan viereen. Lisäksi maan ainoan jalkapallojoukkueen kotistadion Rheinpark on lyhyen kävelymatkan päässä.
Ruokailu
Sveitsi ja Zurich ovat maailman kalleinta mutta myös vaurasta aluetta. Pääkatujen varrella sekä ravintolavyöhykkeillä ruokailun hinnalla ei liene teoriassa ylärajaa, mutta keskustan liepeillä syö suomalaisella hintatasolla.
Pääruoka juomineen maksaa helposti 20-30 euroa, eivätkä edes pikaruokapaikat ole välttämättä edullisia, sillä hampurilaisateria maksaa helposti yli 10 euroa. Kaikkiaan kaupungissa on loputtomasti tarjontaa kulinaristille lukemattomista ruokakulttuureista. Todellista runsauden pulaa!
Vierailukohteita
Münsterbrucke ja Fraumünsterin kirkko.
Kaupungin ehdottomia vierailukohteita ovat kanavan molemmin puolin olevat katedraalit Fraumunster ja Grossmunster. Niiden lähellä on paikallinen Pietarin kirkko, St. Peterin kirkko.
Landesmuseum on kantonin oma historiallinen museo, jossa voi tutustua visuaalisesti elävällä tavalla maan menneisyyteen.
Kunstmuseum eli taidemuseo on kokoelmiltaan yksi maailman laajimpia yksityisiä taidemuseoita, jossa vierailee noin 300 000 ihmistä vuodessa. Museossa on paitsi modernia taidetta myös vanhoja mestareita Rembrandtista van Goghiin. Museo on yksi ehdoton kaupungin vetonaula, jolle valmistuu uusi rakennus entisen viereen vuonna 2020!
Fifan museo.
Fifan jalkapallomuseo esittelee luovalla ja energisellä tavalla kuningaslajin historiaa. Unohtamatta lajin legendoja museo tarjoaa visuaalisesti näyttävän esittelyn lajista sekä paljon omatoimistakin tekemistä. Itsensä voi kuvauttaa vaikkapa Luzhnikin stadionille ja nähdä jokaisen pelaajan unelman eli aidon Jules Rimet -pokaalin. Lisäksi reppunsa voi jättää lokeroon, joka on nimetty Litmaselle. Toinen mahdollinen nimikkolokeron saanut suomalainen saattaa olla K. Armstrong – tai sitten ei.
Jules Rimet -pokaali.
Helvetian valaliitosta uuteen Eurooppaan
Helvetian nimellä aiemmin tunnettu Sveitsi on pitkän rauhankauden aikana Wienin kongressista nykypäivään onnistunut kasvamaan yhdeksi maailman rikkaimmista ja demokraattisimmista valtioista. Sveitsin suoran demokratian luoma mielikuva on tehnyt maasta yhden vakauden kehdoista – eikä syyttä.
Sveitsin symboliksi usein mielletty käkikello on samalla modernismin airut, joka kertoo turistille Sveitsin pitkistä perinteistä mutta samalla kehityksestä. Sveitsi on myös yksi maailman rauhallisimmaksi nähtyä maantieteellistä aluetta osin politiikkansa, osin sattumien kautta. Sveitsi ja erityisesti Zürichin alue onkin loistava vaihtoehto lähimatkailulle Keski-Euroopassa!
Lahden Suomalainen Klubi teki matkan Sveitsiin ja Liechtensteiniin heinäkuussa 2019.

Päälähteet:
Czupryn, Adriana, Switzerland. Eyewitness Travel. DK 2015.
Fisher, Teresa, Travellers Sveitsi. Oy Unipress Ab, 2010.
Fisher, Teresa, Switzerland. National Geographic Traveller 2012.
Switzerland. Kirj. Williams, Nicola ym. Lonely Planet 2015.
Zürich – Stadtplan. Kartta. Hallwag International 2011.
Wikipedia.
www.pienimatkaopas.com.

Ei kommentteja: