2022-07-17

Englanti jälkeen Brexitin

Ison-Britannian imperiumi on viime vuosikymmenen aikana kokenut suuria muutoksia maailman heilahdellessa ympärillä. Vanha suurvalta pitää perinteistään kiinni monella tavalla. Edes pääministerin ero ei saa brittien mielenrauhaa järkkymään, toisin lienee asia pubien sulkemisen suhteen. 

Liikkuminen 

Suur-Lontoon ja koko Euroopan suurimpiin kuuluva Heathrowin kenttä on monille maahan tulijoille ensikosketus nyky-Britanniaan. Kentän ruuhkat voivat olla massiivisia ja odotusajat pitkiä. Lakkojen ja työntekijöiden puuttumisen takia kentällä saattaa olla suuria määriä laukkuja, jotka eivät vaikuta kuuluvan kenellekään.
Siirtyminen kentältä Lontooseen on helpointa metrolla, joka on tosin ahdas ja vanhanaikainen eikä ilmastointia käytännössä ole. Liput on kätevintä ostaa pankkikortilla, jossa on lähimaksuominaisuus.
Portti metron alueelle avautuu kortilla, ja poistuttaessa kortti leimataan uudelleen, jolloin maksu menee punnan kurssin sekä kuljettujen vyöhykkeiden mukaan.  Samanlainen menetelmä on käytössä myös Lontoon busseissa, joissa ulosleimautumista ei tosin ole käytössä.
Junalla matkustettaessa liput saa yleensä halvemmalla, kun hankkii liput etukäteen eikä matkusta ruuhka-aikoina. Bussilippu Lontoosta Nottinghamiin maksaa halvimmillaan noin kymmenen puntaa henkeä kohden, kun taas junalipun hinta on paljon kalliimpi, jopa yli 70 puntaa eli lähes 80 euroa yhteen suuntaan. Edestakainen lippu maksaa halvimmillaan noin 40 euroa. Työvoimapulan ja kannattavuusongelmien takia bussiyhteyksiä erityisesti lentokentältä myös Nottinghamiin on vähennetty. Junaliikenne taas kärsii huonoista kiskoista ja vanhasta kalustosta. Vaunujen matkatavaratilat mm. ovat liian pienet matkalaukuille ja vaunut kuluneet.
Myös Nottinghamissa on busseissa lähimaksuominaisuus. Lisäksi kaupunki houkuttelee ihmisiä palaamaan busseihin koronatilanteen ollessa kääntynyt parempaan suuntaan. 

Nähtävyyksiä 

Lontoon City ja Westminster.

Lontoossa kävijän voi olla vaikea hahmottaa kaupungin suuruutta ennakolta. Joka paikkaan on jonoja ja pitkä matka. Lisäksi hintojen nousu on ollut nopeaa, mikä on lisännyt yhteiskunnallista epätasa-arvoa maassa, joka on jo ennestään luokkayhteiskunta.
Lontoon uusimpia nähtävyyksiä on maailmanpyörä London Eye. Melko kallis kierros kestää puolisen tuntia, mutta on hintansa arvoinen, mikäli haluaa katsella ja kuvata kaupunkia yläilmoista.
Vierailu Lontoon monissa museoissa on nykyisin ilmaista. Esimerkiksi National Art Gallery, Sotamuseo sekä British Museum tarjoavat vapaan sisäänpääsyn, mutta jonotus saattaa kestää pitkän aikaa, varsinkin ruuhka-aikoina.  Lisäksi kaupunkia näkee erityisen mukavalla tavalla istumalla perinteisen kaksikerrosbussin yläkerran ensimmäiselle riville.
Varsinainen ykköskohde monille turisteille on kuitenkin Buckinghamin palatsin päivittäinen keskipäivän vahdinvaihto, joka perinteikkyydessään edustaa kuningaskunnan pysyvyyttä. Ilman tätä seremoniaa ei Britanniaa ole!
Nottinghamissa tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä,  sillä kaupunki on kooltaan hallittu. Nottinghamin ydinkeskusta on kukkulalla, jota hallitsee keskiaikainen linna. Linnan ja sen alla olevan kallion sisällä olevien, aiemmin asuntoina toimineiden luolien vieressä on maan vanhin pubi Ye olde trip to Jerusalem Inn. Siitä lähtivät perimätiedon mukaan ristiretkeilijät Richard Leijonamielen kanssa pyhälle maalle kolmannelle ristiretkelle.
Lisäksi Nottinghamissa on melko uusi museo, Museo of Justice, jossa toteutetaan museopedagogiikkaa kiinnostavalla tavalla. Museossa voi ottaa osaa lautamiehenä keskiajan oikeudenkäyntiin. 

Englannin vanhin pub Nottinghamissa.

Ruokailut 

Brittiläinen ruoka on kaikkiaan monipuolista ja kansainvälistä, mikä johtuu luontevasti maan historiasta. Nykyisin myös britit kiinnittävät entistä enemmän huomiota myös ruoan terveellisyyteen. Silti pubikulttuuriin kuuluvat edelleen fish & chips, ja luonteva aamupala on monille edelleen perinteinen pekonilla ja pavuilla sekä munakkaalla tarjoiltuna. 

Tulevaisuus  

Brittien sitkeys monien muutosten kanssa on saattanut parantaa heidän identiteettiään, mutta on monille myös paluu menneisyyteen.  Ison-Britannian menneisyys kietoutuu vahvasti myös muun Euroopan historiaan. Vaikka Iso-Britannia on lähtenyt Euroopan unionista, ei Eurooppa lähde Isosta-Britanniasta. 

Lahden Suomalainen Klubi teki matkan Lontooseen ja Nottinghamiin heinäkuussa 2022. 


Lähteitä: 

Calian, Sara: Kaupunkimatkailijan kävelyopas Lontoo. Karisto, Helsinki 2015. 

Iso-Britannia. Näe ja koe. Tammi 2007. 

Logan, Lesley: Lontoo matkaopas. Berlitz. Tammi, Helsinki 2014.

1 kommentti:

simo kirjoitti...

Hieno matkakuvaus jälleen.